SÖK ÖVERSÄTTARE
Fritext
Översätter från
till


Evenemangsarkiv

ÅRSMÖTE OCH SOMMARAVSLUTNING

 


Den 29 maj hade ÖC sitt årsmöte på Södermalm i Stockholm, vilket avslutades med en uppskattad uppläsningskväll där Natalie Lantz, Gun-Britt Sundström och Niclas Nilsson läste ur aktuella översättningar under rubriken "Översättarens röst". Efteråt bjöds på wraps, dryck och vidare samkväm. Stort tack till alla som kom och hoppas att ni får en riktigt bra sommar!

 

 

ÖC:s ordförande Olov Hyllienmark hälsade välkommen till årsmötet.

 

 

 

Natalie Lantz läste ur sin översättning av "En häst går in på en bar" av David Grossman.

 

 

 

Gun-Britt Sundström läste ur sin översättning av Sigrids Undsets böcker om Kristin Lavransdotter.

 

 

 

Niclas Nilsson läste ur sin översättning av Colson Whiteheads "Den underjordiska järnvägen".

 

 

 

Publiken lyssnade andäktigt på uppläsarna.

 

 

 

DYLANKVÄLL

 

 

Efter en höst med så vitt skilda aktiviteter som NORNE-träff, resor till landets språk- och översättarutbildningar och bokmässesamtal om översättningskritik och om Marie Lundquists Jon Fosse-översättningar, avslutade vi evenemangsåret med att ära årets Nobelpristagare. Helena Ljungman, Ingemar Nilsson och Gunnar Bergström spelade Bob Dylan för oss, tolkad av Ingemar Nilsson. Här framförs "Sweetheart like you". På svenska "Så vacker som du".

 

 

 

 

 

ÅRSMÖTE OCH SOMMARAVSLUTNING

 


Den 30 maj hade ÖC sitt årsmöte på Södermalm i Stockholm, vilket avrundades med en välbesökt samtalskväll där Kerstin Gustafsson, Svante Weyler och Maria Zennström dryftade mödorna och glädjeämnena i att översätta (och att bli översatt) under rubriken "När det blir fel". Efteråt bjöds på smörgåsar, dryck och vidare samkväm. Stort tack till alla som kom och hoppas att ni får en riktigt bra sommar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BESÖK AV SVENSKT ÖVERSÄTTARLEXIKON

 

 

ÖC gästas av Nils Håkansson och Daniel Gustafsson från eminenta Svenskt översättarlexikon. Arbetet som bedrivs är banbrytande och mycket spännande. Dessutom söker fortfarande flera översättare sina skribenter. Ta gärna en titt på http://www.oversattarlexikon.se/

 

 

 

 

 

KANADAKVÄLL MED GLÖGG

 

 

Det händelserika översättaråret 2015 avslutades med glöggkväll på ÖC:s kansli, denna gång med fokus på Kanada. Översättarna Magdalena Sørensen ("Kanada berättar: Minne av vatten", 2015) och Elin Svahn ("Hägern", 2015) samtalade med moderatorn Anna Lindberg om kanadensisk novellkonst och mycket annat. Dessutom bjöds besökarna på glögg och pepparkakor samt ett quiz med fina priser.

 

 

 

Från vänster: Elin Svahn, Magdalena Sørensen och Anna Lindberg.

Foto: Olov Hyllienmark.

 

 

 

BOK- OCH BIBLIOTEKSMÄSSAN 2015

 

ÖC stod för två välbesökta seminarier på årets bokmässa. Under rubriken "Översättning, nationalkänsla och yttrandefrihet" samtalade författarna Eszter Babarczy från Ungern och Andri Snær Magnason från Island bland annat om översättningens roll för samhällsförändringar.

 

Nytt för i år var Rum för översättning, där ÖC höll i ett samtal mellan översättarna Inger Johansson och Oscar Rossi om deras långvariga arbete med att översätta Mircea Cărtărescu respektive Pentti Saarikoski. Moderator för båda seminarierna var John Swedenmark.

 

 

 

Här samtalar Oscar Rossi och Inger Johansson i Rum för översättning.

Foto: Anna Lindberg.

 

 

 

Eszter Babarczy och Andri Snær Magnason på ÖC:s stora seminarium.

Foto: Anna Lindberg.

 

 

 

NOVELLFEST 2015

 

1213 september gick Novellfest 2015 av stapeln i Lund. Man utropade den 12 september till Novellens dag. Arrangörer var Litteraturhus Lund i samarbete med bland annat Översättarcentrum. Förutom novelluppläsningar av t.ex Klas Östergren, Inger Edelfeldt och Melker Garay samt av studenter på Författarskolan, anordnades en minibokmässa där Novellix, Brevnoveller, Chin Lit (nystartat förlag för kinesisk litteratur) och bokförlaget Tranan, med flera deltog.

 

 

 

Här samtalar Ida Jessen med sin översättare Ninni Holmqvist om Jessens novell "Utflykten". Foto: Michael Vallinder.
Följ oss på Facebook!

Du vet väl att Översättarcentrum också har en sida på Facebook där vi kommunicerar med omvärlden och lägger ut information av intresse för alla som gillar litterär översättning. Klicka på länken nedan för att komma till sidan.