Sök översättare

Nyhetsbrev

Vill du veta mer om vår verksamhet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att uppge din mejladress nedan.

Skickar...

Tack!

Godkänn våra villkor

Thomas Grundberg 1953–2023

Vår omtyckta kollega översättaren Thomas Grundberg har hastigt lämnat oss den 25 januari 2023.

Thomas var född 1953 och går till historien som en pionjär och nätverkare inom vårt yrke och en teknikkulturell personlighet. Han var den främste initiativtagaren till tidskriften Med andra ord och var dess första redaktör under åren 1993–2000. Genom åren innehade han otaliga förtroendeuppdrag och lämnar ett oanat tomrum efter sig. 

Thomas översatte från engelska, danska, tyska och norska. Mest lästa är förmodligen hans översättningar av Jeff Kinneys bokserie Dagbok för alla mina fans. Han översatte även bland annat En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka och Jag har också levat!: en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung.

På senare tid var Thomas engagerad i Översättarcentrums skol- och biblioteksprojekt Världens läsare! och träffade många unga läsare av hans fängslande översättningar. Han var en expert på att väcka läslusten även hos motvilliga läsare. Vi på Översättarcentrum kommer att minnas Thomas smittande entusiasm, stora vänlighet och rika kunskaper som han gärna delade med sig av.

Månadens översättare: Thomas Grundberg

Läs en intervju med Thomas Grundberg