Sök översättare

Nyhetsbrev

Vill du veta mer om vår verksamhet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att uppge din mejladress nedan.

Skickar...

Tack!

Godkänn våra villkor

Med andra ord

Har du tänkt på att den bästa litteraturen på svenska ofta är skriven av en översättare?

Med andra ord (MAO) är Sveriges enda tidskrift om litterär översättning – ett forum för litterär och språklig reflektion ur ett översättarperspektiv: från de abstrakta utgångspunkterna till de konkreta språkproblemen. Tidskriften fick 2013 priset Årets kulturtidskrift på bokmässan i Göteborg som delas ut av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, FSK.

”Översättning förändrar allt”, har översättningsfilosofen Lawrence Venuti skrivit. Man kan också säga: översättning finns överallt. I en värld av migration är översättning mer aktuellt än någonsin. MAO vill fånga hela potentialen i ämnet litterär översättning: konstnärligt, lingvistiskt, filosofiskt, politiskt, kritiskt, feministiskt, postkolonialt, et cetera. MAO drivs av en övertygelse om ämnets (allmän)giltighet: utan litterär översättning från ett annat språk till svenska – ingen svensk litteratur. Och vidare: utan översättning – ingen världslitteratur.

MAO är en tidskrift om litteratur och som sådan riktar den sig till en allmänt litteraturintresserad publik. Till alla som intresserar sig för frågan: vad innebär det att läsa? De litterära översättarnas ofta djupt initierade och breda perspektiv på litteratur och läsning är alltför osynligt i vårt samhälle – det vill MAO ändra på. En ambition är att vara en kvalitativ plantskola för nya litterära översättare, en plattform där de har chans att vässa sina teoretiska verktyg, reflektera över konstformen, driva den vidare, framåt.

I varje nummer finns essäer, intervjuer, kritik och mindre notiser om skön- och facklitterär prosa, lyrik och essä. I alla nummer har vi en översatt text från annat språk, alternativt en längre text om ett ännu ej översatt verk.

MAO är en helt textbaserad produkt. Mer text för pengarna, är vår devis: 50 kr för senaste numret, 200 kr för fyra nummer, 40 kronor för tidigare nummer – och helt gratis för Översättarcentrums medlemmar.

Redaktör och ansvarig utgivare: Jenny Aschenbrenner

Artikelförslag emottages företrädesvis via e-post: mao@oversattarcentrum.se

Redaktionen ansvarar ej för obeställt material.

Med andra ord
c/o Översättarcentrum
Södermannagatan 38
116 40 STOCKHOLM

Tel 08-556 048 40
E-post redaktion: mao@oversattarcentrum.se

ISSN: 1104-4462

Klicka här för att komma till vår webbshop, där du kan beställa tidigare nummer.

Klicka här för att teckna en prenumeration.

Återförsäljare

Press Stop Söder, Stockholm

Söderbokhandeln, Stockholm

Tidskriftsbutiken, Malmö

Malmö Konsthall

Anti, Malmö

Mare Litteratur, Göteborg 

Bokcafé Pilgatan, Umeå

Antikvariat Bode, Karlshamn