Sök översättare

Nyhetsbrev

Vill du veta mer om vår verksamhet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att uppge din mejladress nedan.

Skickar...

Tack!

Godkänn våra villkor

Datum

13 mar 2023

Tid

17:30

Plats

Zoom

Svensk litteratur i världen

Måndagen den 13 mars är det dags för vårens första medlemssamtal. Denna gång möter vi författaren och översättaren Saskia Vogel, som har överfört bland andra Lina Wolff, Johannes Anyuru och Karolina Ramqvist till engelska, samt Susanne Bergström Larsson, som tidigare arbetat som litterär agent och nu ansvarar för Swedish Literature Exchange på Kulturrådet. De kommer att berätta om sina erfarenheter av att introducera svensk litteratur utomlands och om mötet med den globala bokmarknaden.

Vilka böcker blir egentligen översatta? Vem avgör vad som fungerar utanför Sveriges gränser? Och hur ser själva översättningsprocessen ut? Vilka utmaningar uppstår när den ordkarga svenskan möter ett mer mångordigt språk?

Saskia Vogel har översatt flera av Sveriges viktigaste samtida författarskap och kommer att berätta mer om sitt arbete som introduktör av svensk litteratur på engelska samt konkreta översättningsproblem.

Susanne Bergström Larsson har stor inblick i hur vägen från svensk utgivning till internationell framgång ser ut. I sitt arbete på Kulturrådet har hon dessutom ett stort kontaktnät av översättare som hålls uppdaterade om den senaste svenska utgivningen.

Zoomlänk skickas ut till alla ÖC-medlemmar via nyhetsbrev.